Verfrissing Barghse Huus

't Barghse Huus × Carel Lanters

In ’s-Heerenberg ligt het Willem van den Berghcentrum, in de volksmond beter bekend als het Barghse Huus. Een gebouw waarin alle lagen van de ’s-Heerenbergse bevolking bij elkaar komen. Zo is er onder meer een kinderdagverblijf gevestigd, net als een dagopvang voor ouderen, maar ook een jongerencentrum en een film- en theaterzaal. Daarnaast komen in het Barghse Huus allerlei ontmoetingsgroepen samen, zoals De Aanschuiftafel, de Computerinloop en de Kom Op (voor jongeren en volwassenen met een verstandelijke beperking). Nieuwkomers besteden in het Barghse Huus samen tijd aan het leren van de Nederlandse taal, het gebouw biedt een startplek voor wandelgroepen, er is een kantoor voor Buurtzorg. Er zijn moestuinbakken voor de bevolking, er komen bewoners om te haken, te breien, te koken of een kopje koffie te drinken.

Het Barghse Huus is kortom een bruisend trefpunt en zeer van belang voor de gemeenschap. Het gebouw ligt echter een beetje verstopt en is door de trappen, smalle paden en schuine hellingen moeilijk toegankelijk. Een kunstzinnige interventie heeft tot doel het verbinden en ontmoeten dat binnen centraal staat ook naar buiten te halen en de fraaie uitstraling en hartelijke sfeer ook op het voorterrein te laten gelden.

KUNSTENAAR

Aan de kunstenaar wordt gevraagd te bedenken hoe het Barghse Huus zich bij de entree meer als ontmoetingscentrum kan profileren. Het zou mooi zijn als met een kunstzinnige ruimtelijke ingreep aan de buitenkant wordt aangekondigd wat er binnen te beleven valt. Het voorterrein tot plek te maken waar de ontmoeting voor de deur gestimuleerd wordt, zodat de verbindende functies van organisaties en groepen in het pand buiten al voelbaar is. Kortom: een ruimtelijke ingreep die tot de verbeelding spreekt, die in gezamenlijkheid tot stand komt en die aanzet tot ontmoeting, trots en verbondenheid.

Voor het Barghse Huus gaat beeldend kunstenaar Carel Lanters aan het werk. Hij maakt tekeningen, beelden en performances maar heeft ook zeer veel werk gemaakt voor openbare ruimtes:

antwoord

De kunstenaar werkte een voorstel uit om samen met gebruikers van het pand een ontmoetingsplek bij de hoofdentree te realiseren. Hieronder een impressie aan de hand van schetsen.

De gemeente onderzoekt de financieringsmogelijkheden en is bezig met een subsidietraject in de hoop dat de uitvoeringsopdracht kan gaan volgen.