Achterhoekse Stillevens

Gemeenten Achterhoek × Louise te Poele

Kunstenaar Louise te Poele - geboren in Winterswijk en opgegroeid in Lievelde - kreeg een aantal maanden geleden de opdracht om voor negen gemeenten in de Achterhoek een stilleven te maken gebaseerd op hun rijke historie. De opdracht (geïnitieerd en begeleid door Cultuurmij Oost en verstrekt in het kader van het Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek) leverde negen kleurrijke stillevens op.

De stillevens bevatten objecten die verhalen vertellen over de betreffende gemeenten. Deze objecten - aangeleverd door burgemeesters, wethouders van cultuur, stadsarchieven, musea en burgers - brengen de specifieke identiteit, kwaliteiten en specialiteiten per gemeente in beeld. De serie in totaal verbeeldt de samenhang van deze gemeenten in de Achterhoek.

Bekijk hier de stillevens van Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Doesburg, Montferland, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk.

PRESENTATIE BOEK ACHTERHOEKSE STILLEVENS

Op 8 september was de feestelijke presentatie van het boek Achterhoekse Stillevens in de DRU Cultuurfabriek in Ulft. Louise te Poele overhandigde het eerste exemplaar aan niemand minder dan Pieter Roelofs, Hoofd Schilder- en Beeldhouwkunst van het Rijksmuseum en werd geïnterviewd door journalist Marcel Rözer. In het boek werden tien Achterhoekse stillevens samengebracht, Uitgeverij Hermans uit Hengelo verzorgde de publicatie, Lotte Lentes schreef de tekst.

Het prachtige boek is onder andere hier te koop.
De prachtige foto's zijn gemaakt door Merel Tulner-Hermans.

De stillevens in Doesburg

DoesburgTV was aanwezig bij de opening van de expositie van Louise te Poele in Doesburg. Wethouder Ellen Mulder-Metselaar en Louise zelf werden geïnterviewd tussen de werken in de raadskelder van het gemeentehuis. De stillevens zijn daar nog tot 31 maart te zien.

Afscheid Commissaris van de Koning

Op 23 januari nam de Gelderse Commissaris van de Koning Clemens Cornielje na 13,5 jaar afscheid van zijn ambt. Louise was samen met de Achterhoekse stillevens te gast bij zijn afscheid.

Foto's door Rob Kleering van Beerenbergh

Stillevens in de klas

De Achterhoekse stillevens van Louise te Poele reizen het aankomende jaar langs alle negen gemeenten van het pact. De expositie wordt onder andere bezocht door schoolkinderen uit groep 7 en 8. Onder leiding van Jelko Arts ontrafelen ze alle geheimen die in de stillevens verborgen zitten en leren ze meer over de geschiedenis van de regio. Ook de oma’s en opa’s worden uitgenodigd. Aan de hand van de symbolen op de foto’s vertellen ze over vroeger. Al die prachtige verhalen vormen de basis voor een heus familiewapen dat aan het einde van de dag door de kinderen zelf wordt ontworpen.

Grote aandacht voor Achterhoekse Stillevens

De rondreis van de negen Achterhoekse stillevens is pas net begonnen met een feestelijke aftrap in Groenlo, maar nu al is er ontzettend veel aandacht voor de prachtige werken van Louise te Poele. Lees hier onder andere een prachtig verslag van de opening van de expositie in De Mattelier in Groenlo in De Gelderse Post, een aankondiging van de rondreizende expositie in De Streekgids, een verslag van het educatieve programma in De Groenlose Gids en een bespreking van de achtergrond van de stillevens in De Gelderlander en het AD.

LOUISE IN 'ECHT' 2018, nummer 3

De stillevens gaan op reis

Verschillende deelnemende gemeenten hadden na het bekijken van het resultaat de wens hun stilleven in eigen gemeente tentoon te stellen. Daarom is besloten de negen werken te printen op groter dan levensechte panelen voor een reizende expo. Daarmee kan iedereen het eigen ‘visuele DNA’ vergelijken met dat van andere gemeenten.

Met de reizende expo - die de negen pact-gemeenten op een verrassende manier toont en verbindt - wordt de aandacht gevestigd op ‘350 jaar Achterhoek’. Via een programma onder leiding van Jelko Arts worden leerlingen uit het basisonderwijs betrokken bij de bijzondere kenmerken, de typerende objecten en de unieke geschiedenis van de afzonderlijke gemeenten. De expo is voor iedereen toegankelijk. Ook zonder begeleiding nodigen de panelen uit om (individueel of met wildvreemden) te onderzoeken welk stilleven bij welke gemeente hoort.

Stilleven van de gemeente Oude IJsselstreek

De panelen vertrekken in augustus vanaf het Provinciehuis in Arnhem, waar de werken voor het eerst worden getoond aan Gelderse raadsleden en bestuurders tijdens het Festival Verbonden Partijen op 29 augustus. De aftrap in de Achterhoek zelf vindt plaats op zondag 23 september bij De Mattelier in Groenlo (Oost Gelre). En daarna ziet het programma er als volgt uit:

Berkelland // publiekshal gemeentehuis – start maandag 5 november 2018
Doetinchem // Stadsmuseum – start maandag 26 november 2018
Bronckhorst // publiekshal gemeentehuis – start woensdag 9 januari 2019
Aalten // gemeentehuis – start woensdag 13 februari 2019
Doesburg // Raadskelder bij raadhuis – start woensdag 13 maart 2019
Montferland // van 4-22 april in de Meulenvelden, gebouw Waverlo, Didam en van 24 april - 13 mei in Woonzorgcentrum n Verpleeghuis Gertrudis, 's-Heerenberg
Winterswijk // gemeentekantoor– start woensdag 8 mei 2019
Oude IJsselstreek // Dru Cultuurfabriek – start woensdag 12 juni tot eind augustus 2019

Maakproces stillevens

We gingen samen met Louise op pad en bezochten Erfgoedcentrum Achterhoek Liemers en ICER. In haar atelier vertelt Louise iets meer over wat er allemaal komt kijken bij het maken van haar stillevens.

Louise gaat op onderzoek uit

Voor de Achterhoekse stillevens gaat Louise overal op zoek naar inspiratie. Burgemeesters, Wethouders van Cultuur, historici, musea-directeuren, vrijwilligers en inwoners, allemaal leverden ze objecten en verhalen aan voor de stillevens in de maak. Zo bezocht Louise in Doesburg bijvoorbeeld Streekmuseum De Roode Tooren.

En het Erfgoedcentrum Achterhoek Liemers in Doetinchem:

Op Louises atelier

Louise te Poele (Winterswijk, 1984) studeerde Fine Arts aan ArtEZ. Haar oog voor uiterst nauwkeurige compositie en belichting zorgen voor prachtige foto’s die net zo goed zeventiende-eeuwse schilderijen zouden kunnen zijn.